Masaža je najstariji oblik lečenja, a izvodi se ručno ili pomoću aparata. Preko kože deluje na mišićni, živčani i limfni sastav.

Reč masaža dolazi ili od lat. reči "massare", što znaći gnječiti, ili od arapske reči "mas" što znači pritiskati. Reč "massage" upotrebljena je prvi put u francuskoj literaturi, a upotrebio ju je Lepage 1813. god.

Masaža postoji od pradavnih vremena. Čovjk instinktivno trlja bolni i otečeni deo tila. Vrlo verovatno se masaža već odavno upotrebljavala u lečenju, pretežno kod raznih afekcija lokomotornog sastava. Podaci o masaži kao sredstvu lečenja prvi put se pojavljuju otprilike 3000. god. pne., a izvodila kod starih kulturnih naroda Azije - Kineza i Indusa. Razvoj masaže u staroj Kini odvijao se usporedo s razvojem medicine koja je uz lekove i trave primjenjivala i akupunkturu. Japanci su pod uticajem kineske akupunkture vremenom izradili sličnu metodu - shiatzu ( shi = prst, atzu = pritisak), kojom su na poseban način, pritiskom prstiju i noktiju, vršili određeni oblik akupunkture. Masažu su upotrebljavali i Egipćani, Asirci, Persijanci, stari Grci i Rimljani kao metodu lečenja obolelih i poveđenih. Hipokrat i Galen preporučili su masažu kao metodu lečenja. 

Masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti dopuna drugim terapijama kod određenih smetnji. Izuzetno je korisna za osobe dobroga zdravlja. Indicirana je kod bolova u leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sigurno je delotvorna kod kontraktura ( ograničene gibljivosti zgloba), mišićnih atrofija, tendinitisa ( upale tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća, iščašenja. Blagotvorna je kod problema sa disanjem. Melem je kod glavobolja i migrena. Pruža pomoć onima koji pate od problema sa crikulacijom, grčeva, edema zglobova, teških nogu, te ublažava sve vrste reumatskih tegoba.

Masaža opušta anksziozne, nervozne osobe, osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje vlastito telo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, te pomaže da se osećamo jači i čvršći. Masaža se može kombinovati sa termoterapijom, svetlosnom terapijom, hidroterapijom, elektroterapijom i kinezioterapijom.